Rebem la visita de Giancarlo i Renata Guizzardi, investigadors de renom de la Universitat de Twente (Holanda), centrada en les seues respectives ponències sobre semàntica i ontologies
La setmana passada del 17 al 21 d’octubre, vam rebre en Lucentia Research Group la visita dels investigadors Giancarlo Guizzardi i Renata Guizzardi, tots dos procedents de la Universitat de Twente (Països Baixos). En aquesta visita, vam poder comptar amb una xarrada de cadascun dels experts sobre #semàntica i #ontologies.
Giancarlo Guizzardi és professor titular en el Digital Society Institute de la Universitat de Twente (Holanda), on dirigeix el departament de #semàntica, serveis i ciberseguretat. Abans d’això, va ser professor titular de ciències de la computació i director del grup d’investigació de Modelatge Cognitiu i Conceptual (CORE) en la Universitat Libre de Bozen-Bolzano, South Tyrol (Itàlia). Les seues línies d’investigació principals, en les quals porta més de 25 anys treballant, són: #ontologies, #modelatgeconceptual i #semàntica empresarial. Giancarlo ha sigut un dels principals contribuents al desenvolupament de l’Ontologia Fundacional Unificada (UFO) i el llenguatge OntoUML. Un dels sectors en els quals ha centrat les seues investigacions és salut, d’especial importància per a Lucentia.
Renata Guizzardi és professora ajudant en la facultat de ciències socials, de gestió i del comportament (grup IEBIS) de la Universitat de Twente (Holanda). A més, Renata és membre fundadora del grup d’investigació de #ontologies i #modelatgeconceptual (NEMO) i del Laboratori de Tecnologies de Suport per a Xarxes Col·laboratives (LabTAR) en UFES, Brasil, on va ocupar el càrrec de professora titular des de 2009 fins a 2016. També ha sigut professora visitant en la Fundació Bruno Kessler (FBK) en 2006 i 2018, i en la Universitat de Trento (Itàlia) en 2013 i 2014. En 2018, va ser investigadora associada sènior en la Universitat de Bristol (Regne Unit) i, en 2019, va ser professora en la Universitat de Trento (Itàlia). Les seues principals àrees d’investigació inclouen enginyeria de #requisits, #ontologies, modelatge orientat a objectius i gestió del coneixement.
Giancarlo Guizzardi va impartir la ponència “Next-Generation Ontology-Driven Conceptual Modeling and the Challenge of Trustworthy Semantic Interoperability”, centrada en els principals desafiaments del #modelatgeconceptual, #semàntica i #ontologies. Destaquem de la seua aportació el problema de la interoperabilitat semàntica, clau per al desenvolupament de #modelatgesconceptuals de referència. Així mateix, Guizzardi confirma que si aquesta és efectiva precisarà del coneixement de la relació entre els compromisos ontològics assumits per diferents representacions de la realitat i els sistemes basats en elles. Eines que l’investigador afirma necessàries per a la construcció d’aquests #modelatgesconceptuals de referència són les teòriques, els llenguatges de modelatge basats en #ontologies, les metodològiques i les computacionals.
Per part seua, Renata Guizzardi, en la seua ponència, va proposar un enfocament dirigit als enginyers de #requisits titulat “Requirements Engineering for Ethical Systems: An Ontology-based Approach”. En concret, va presentar una sèrie de conceptes per a la millora de la #ètica dels sistemes i diferents exemples de possibles conflictes ètics que poden sorgir amb l’ús d’aquests. Va insistir en l’aparició de nous #requisits conseqüència de noves classes, com els de #ètica. Així, la investigadora mostrà que els enginyers de #requisits no comprendran els conceptes abans de començar a treballar amb aquestes noves classes, per la qual cosa proposa una metodologia basada en l’adopció d’una #ontologia que comporta el domini de la qualitat de la #ètica, que completa la #ontologia per al futur sistema i realitza una anàlisi de #requisits basat en la #ontologia poblada.
Des de Lucentia, ens hem sentit privilegiats per poder comptar amb la visita d’aquests dos especialistes, ja que les seues declaracions en les xarrades ens han servit per a continuar avançant en les nostres investigacions.